GHZ en LUMC testen succesvol de Technische Afspraak Notified Pull, een nieuwe standaard

In juli 2023 startten het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), tezamen met NEXUS Nederland en ChipSoft, een samenwerking om de Technische Afspraak (TA) Notified Pull te testen. De TA Notified Pull is een manier om zorggegevens uit te wisselen tussen verschillende zorgaanbieders. Deze TA Notified Pull is generiek opgezet en is toepasbaar op verschillende gegevensuitwisselingen, ontwikkeld door co-creatie en review van verschillende zorgaanbieders en meerdere leveranciers.

Testproces

De TA Notified Pull werd beproefd met de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Beide ziekenhuizen testten de specificaties van de TA Notified Pull in hun testomgevingen, waarbij ze notificaties verstuurden en de BgZ en correspondentie ophaalden. Dit is getest met eindgebruikers, die op deze manier zelf konden ervaren hoe het werkt en daardoor hun gebruikerservaringen konden inbrengen. Verder is met behulp van diverse hackathons gecontroleerd of de TA Notified Pull zo is opgesteld dat deze door verschillende organisaties onafhankelijk van elkaar tot een eenduidige implementatie leidt.

Bevindingen

Een reumatoloog uit het ene ziekenhuis heeft een verwijzing verstuurd naar zijn collega in het andere ziekenhuis en vice versa. Beide artsen konden de BgZ en een verwijsbrief als PDF/A ophalen en verwerken in hun eigen Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Ook werd met goed gevolg getest of losse zibs (zorginformatiebouwstenen) on-demand opgevraagd konden worden. Hiermee is de werking van de TA NP succesvol beide kanten op getest.

De testen met eindgebruikers gaf enkele aandachtspunten op het vlak van zib-inrichting en usability (gebruikersvriendelijkheid):

1.       Codelijsten: Diagnoseregistratie vereisen goed ingerichte codelijsten. Doordat het in de informatiestandaard voor sommige gegevens is toegestaan om verschillende codelijsten te hanteren, is het voor de ontvangende zorgaanbieder van belang goed na te denken over hoe het systeem omgaat met wat het binnenkrijgt.

2.       Bewaartermijnen: Discussies ontstonden over hoe lang een BgZ (of losse zibs) en correspondentie mag worden opgevraagd, ná versturing van de notificatie.

3.       Workflow status: De TA Notified Pull geeft geen informatie over de status van de taak in de workflow tussen uitwisselpartners. Er wordt nu gekeken hoe de TA Notified Pull kan worden aangevuld, zodat het voor de eindgebruikers duidelijk wordt wanneer een verwijzing of overdracht is ontvangen, in behandeling is genomen en is afgerond.

4.       Adressering: Voor een verfijnde adressering moet de notificatie specifiek worden ingericht, niet eindigend ‘bij de voordeur’ maar binnen specifieke afdelingen. Voor de pilot is de adressering ingericht op niveau van Poli Reumatologie in beide ziekenhuizen. Inmiddels is een concept TA voor deze verfijnde adressering beschikbaar. Deze TA moet nu worden beproefd en opgeschaald.

De opvolging van de bevindingen worden opgepakt door Twiin, de leveranciers en de MSZ-koepels.

Relatie met andere ontwikkelingen

De resultaten van de pilot ondersteunen de benodigde opschaling om te voldoen aan de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), welke in april 2023 werd aangenomen. De Wegiz heeft vijf geprioriteerde gegevensuitwisselingen, met de publicatie van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor de BgZ gepland in 2025. Een jaar na publicatie moeten zorgaanbieders en leveranciers hieraan voldoen.

In andere sectoren wordt eveneens gewerkt aan gegevensuitwisseling, vaak via een ‘zorgviewer’ waarmee zorggegevens ingezien, maar niet overgenomen kunnen worden. Dit verschilt van de pilot, waarbij zorggegevens daadwerkelijk in het eigen dossier worden overgenomen.

Vervolgstappen

Op basis van de positieve resultaten concludeerden GHZ en LUMC dat gestructureerde gegevenssets tussen zorginfrastructuren beschikbaar kunnen worden gesteld via de TA Notified Pull. Dit maakt verdere opschaling van gegevensuitwisseling mogelijk. NEXUS Nederland en ChipSoft gaan de functionaliteit doorontwikkelen en stapsgewijs uitleveren aan klanten. De verwachting is dat dit eind 2024, begin 2025 staat te gebeuren.

In de productieomgeving van GHZ en LUMC wordt de functionaliteit kleinschalig uitgerold, beginnend met twee reumatologen per ziekenhuis. Leerpunten uit deze kleinschalig opschaling worden meegenomen in verdere opschaling.

Van de aanpak en bevindingen van de pilot worden een eindrapport opgesteld.

Contactpersoon
Bernard Bresser, Product Manager | NEXUS Nederland

Wilt u meer weten over onze oplossingen voor ziekenhuizen? Ik vertel u er graag meer over.

Contact opnemen:
bbresser@nexus-nederland.nl
+31(0)880287226

Heeft u hulp nodig? We helpen u graag!
Contact Mail
X
Lightbulb
Waar bent u naar opzoek? Afdelingen, deskundigen, behandelcentra en locaties
Niet het gewenste resultaat? Gebruik de algemene zoekfunctie. Zoekopdracht